Det tar slut och vardagen får en ny twist

Det händer att folk gifter sig och sedan separerar. Att man separerar kan bero på flera parametrar som att man inte trivs ihop eller älskar varandra längre. Det kan vara tufft att komma till en sådan insikt, särskilt om man har barn och ett hem man trivs i. Det blir svårt att acceptera det hela, även om det kanske är den bästa lösningen i ett sådant läge. Problemet med en skilsmässa är att bägge parter är uppe i mitt i sitt liv och därmed också har ett ansvar för både jobb och sitt hem. Problemet är också huruvida vem som har rätt till vad, var ens barn ska bo och hur mycket man ska betala för sig själv och för sina barn. Men det som märks tydligast är att den ekonomiska sitsen blir mycket annorlunda framöver.

 

En liberal inställning till skilsmässor och separation handlar om tilltro till den fria viljan, till vuxna individers möjligheter att fatta förnuftiga beslut om sitt eget och barnens bästa.

 

Nya vardagen

Familjen går isär och barnen tvingas bo varannan vecka hos sina föräldrar. Nu ska man börja slita för att få till att få vardagen att gå ihop. Om man driver ett företag kan det vara läge att se över sina arbetstider och ändra sina rutiner. Det som kan hända är att man måste lägga mer tid på familjelivet än på sitt arbetsliv. Exempelvis kan man inte längre arbeta hur mycket man vill om barnen ska hämtas eller lämnas i skola etc. Utöver det måste man se över sin ekonomi och om man inte har kommit överrens om var ens barn ska bo måste man eventuellt komma att behöva betala underhållsbidrag för den andra parten, som då har barnen hos sig. Vardagen kanske inte blir enkel, men förr eller senare kommer man lyckas att åtgärda de problem som varit och faktiskt lyckas med att komma över både separationen och den ekonomiska krisen. Det är jobbigt, men det kommer gå över.