Hälften kvinnliga ingenjörer 2030

kvinna kontorMålet: Hälften kvinnliga ingenjörer år 2030, är rubriken på en artikel från Svenska Dagbladets Näringsliv. Vidare kan vi läsa om projektet “Introduce a Girl to Engineering Day” som kommer från USA och hölls för första gången hölls i Sverige förra året. Det är den ideella organisationen Womengineer som ligger bakom projektet och målet är då att få kvinnor att välja en injengörsutbildning. Det är många som ser män som ingenjörer, någonting som endast är en illusion – eftersom både män och kvinnor, såklart, kan vara ingenjörer.

Och det är få kvinnor som väljer att bli ingenjörer. Tyvärr. Enligt en artikel från vlt.se har man skrivit att endast 32 procent av Västmanlands nya företag är startade av kvinnor. Det kan säkert spegla hela landet. Vad man måste göra är att uppmuntra kvinnor och visa på att kvinnor kan klara detta minst lika bra som män. Dessutom kan man ju numera få hjälp med lån för att komma igång med företag, nästan oavsett var man kommer ifrån. Låna till exempel från https://www.meddelandelan.se/så har du sedan ditt startkapital. Det en sedan behöver är en marknadsplan, en kommunikationsplan och självklart mycket motivation och arbetsglädje. Att en skulle behöva ett speciellt kön är helt klart ingenting annat än fel.

Inspireras av Blondinbella

Förhoppningsvis kommer projektet som Svenska Dagbladet skrivit om göra en stor skillnad för framtiden. Det är viktigt att man lyckas sprida inspiration till tjejer och kvinnor runt om i världen också, och en av de som verkligen inspirerar och visar på möjligheterna är Isabella Löwengrip, mer känd som Blondinbella. Hon började blogga som ung och har nu, innan hon ens har fyllt 25 år blivit en kvinna att räkna med när det kommer till företagande. Läs gärna mer om henne här.