Starka kvinnor inom modebranschen

Även om modebranschen länge har präglats av manliga modeskapare som har gjort kläder för kvinnor att bära, så ska man inte glömma bort att det även i branschen finns gott om starka kvinnor som skapar mode. Trots att det finns ett utbud av kvinnliga designers och modeskapare så finns det plats för fler. För vem kan bäst veta vad som på riktigt klär en kvinna än en annan kvinna. Några av modebranschens kvinnliga, både svenska och internationella modeskapare är bland annat:

  • Dagmar
  • Filippa K
  • Donna Karen
  • Lovisa Burfitt
  • Sonia Rykiel

Det svenska modemärket Dagmar grundades av tre systrar och döptes i sin tur av deras kvinnliga förebild, nämligen deras farmor Dagmar som var skräddare. De tre systrarna vann det prestigefyllda priset Guldknappen så sent som 2011, ett pris av Damernas värld som i den svenska modebranschen ses som något av det finaste man kan få. Många av de kvinnliga designerna sätter inte bara en kvinnas olika intressen i fokus utan har även ett perspektiv kring det hållbara modet med en önskan kring att kunna bygga bort ett slit och släng beteende. Istället för den snabba modekonsumtionen vill man skapa ett tidlöst mode som håller genom många år. Både när det gäller den faktiska hållbarheten som stilen.
Filippa K är ytterligare ett svensk modemärke som inte bara har uppmärksammats inom landets gränser utan även på de internationella modescenerna. Filippa K är dessutom ett modemärke som hållit sig stark genom åren och olika konjunktursvängningar, Medan andra tvingats sluta under svåra tider då modebranschen ofta drabbas hårt, har Filippa K funnits i branschen sedan början av 1990- talet.