Ta med dig skyddsängeln på promenad

Det talas ofta om att unga tjejer (och äldre damer för den delen) känner sig otrygga och rädda när de ska gå hem själva, särskilt om det är sent och mörkt ute. Det här är ett problem som man inte riktigt vet hur man ska lösa. En del menar att fler gatulampor är en bra lösning, men frågan är hur pass stor nytta man har av lite ljus när man blir jagad av en galen person med kniv? Många tjejer brukar ”låtsasprata” med någon i telefonen när de går hem för att andra ska tro de har kontakt med någon, men frågan är återigen hur pass effektivt det är om man skulle hamna i en hotfull situation. Man kan ibland önska att man kunde ha ett par skyddsänglar med sig när man var ute själv. Och tro det eller ej, men det är faktiskt möjligt!

Låt vänner och familj bli dina skyddsänglar

Med hjälp av ett program som heter WalkMeHome, som är som ett överfallslarm i en app, kan man välja ut fem av sina vänner som blir ens ”skyddsänglar” när man är ute. De får ett sms om att du ska gå hem från tunnelbanan, exempelvis, och sedan kan du med ett enkelt knapptryck nå dem om något skulle hända. Du kan skicka din position till dem eller ringa dem, och om det skulle uppstå en riktigt farlig situation finns en knapp som ringer upp SOS på en gång. Mycket smartare blir det inte, eller hur? Det här är en app som Maija Uusimäki, och många andra, garanterat skulle behöva. Såhär berättas det om henne i GP:

”Maija Uusimäki sover över på jobbet i stället för att åka hem till Länsmansgården. Det handlar inte bara om mordet på Elin. Nyligen rånades hon utanför sin port. – Trots att jag är rädd ska jag bo kvar och kämpa, säger Maija på väg till spårvagnshållplatsen på Temperaturgatan.”