Vikten av att vara ekonomisk och företagsam även privat

För att bli en bra företagare krävs det väldigt mycket mer än en bra affärsidé. Ett sinne för ekonomi, ordning och reda, struktur och bussiness är självklart avgörande för att kunna driva ett företag framåt. Att vara ekonomiskt lagd är något av det absolut viktigaste för att ett företag ska kunna gå med vinst och fungera utan ekonomiska problem redan från början. I den tid vi lever är pengar och ekonomi otroligt viktigt, både i vårt privatliv och företagande. Sköter man inte ekonomin hamnar man hos Inkasso. Betalar man inte fakturorna i tid hamnar man hos kronofogden. Har man fått en prick hos kronofogden får man varken ta lån hos banken, köpa något på avbetalning, få ett hyreskontrakt på flera år etcetera. Att sköta ekonomin både när det gäller företaget och hushållet är därför livsviktigt.

Så vad kan man då göra för att få en trygg och bra ekonomi i privatlivet? Det viktigaste att tänka på är att inte leva utöver sina tillgångar. Har man mer pengar ut än in varje månad så måste man omprioritera ett och annat. Att leva på kredit eller spendera mer än man tjänar slutar i princip aldrig på ett bra sätt. Att ha ett sparkonto är också en otroligt viktigt sak. När som helst kan det hända saker i livet som innebär oväntade utgifter. Har man då inte en buffert på kontot som täcker detta så kan det självklart uppstå stora problem både praktiskt och ekonomiskt. Säg att bilen går sönder och du och din familj är beroende av denna för att kunna ta er till arbete, skola, mataffär och läkare. Är detta fallet måste ni självklart ha en buffert som ger er möjlighet att lämna in bilen på verkstaden och kanske dessutom hyra en bil under de dagar som er bil är inne på lagning. Har ni inte ett sparkonto behöver ni antagligen ta ett lån eller en kredit hos banken. När denna ska betalas tillbaka så får ni helt plötsligt ännu en utgift i månaden vilket gör att er chans att spara pengar minskar ännu mer.

Att få möjlighet att spara pengar

    • Satsa på att betala av krediter av avbetalningar så fort som möjligt för att minska era utgifter och öka era möjligheter att sätta undan pengar på ett sparkonto.
    • Har ni smycken, ljusstakar eller annat i guld som ni aldrig använder? Gå in på http://www.smsguld.se och sälj guldet. Idag är guldpriset högre än någonsin och förhoppningsvis får ni en relativt bra summa att sätta in som grundsumma på ett sparkonto.
    • Gå igenom förråd och garderober. Lägg ut annonser på internet på alla kläder, sportartiklar, skor och annat som ni inte längre har användning för. Bara för att ni inte använder eller gillar de gamla skidkläderna eller jeansen så betyder inte det att det inte finns människor som är villiga att betala för era avlagda saker.

En god ekonomi är en livsviktig grund för ett tryggt och harmoniskt privatliv. Att hela tiden behöva oroa sig för pengar och oväntade utgifter är inte nyttigt varken psykiskt eller fysiskt. Atta vara företagsam även när det gäller sin privata ekonomi och situation är därför otroligt viktigt. Så börja redan idag med att sälja sådant du inte vill ha, beta av alla onödiga avbetalningar och krediter och se till att få ordning på den där ekonomin.